Luter i Orlovic

Dobrodošli na moj blog, na njemu ću pokušati naglas promišljati o inspirativnim temama i likovima iz kulture.

09.10.2014.

Šefik Ibrahimović - NAJBOLJI OTAC NA SVIJETU


Ševko Kadrić

Film o ljubavi oca i sina, ovog puta bosanskog useljenika u Švedsku, Šefika Ibrahimovića i njegovog planetarno popularnog sina Zlatana, svakako da otvara novo poglavlje u švedskom pamćenju, novu sliku o ulozi oca u odgoju djece i heroju i uzoru, što jeste Šefik Ibrahimović.

Šefik i Zlatan Ibrahimović


Juče je švedski kanal TV 5, emitovao prvi dio filma "Ibrahimović – från Rosengård med mer än ett mål” (Ibrahimović, više nego samo gol). Dugo najavljivan film, dugo pripreman i napokon je i emitovan. Priču o čarobnom mladiću iz predgrađa Malmea prati bujica emocija, novih informacija i svjedočenja na desetine aktera. Povod filmu je obaranja švedskog rekorda u postignutim golovima za reprezentaciju Švedske, priča slavljenika podiže stepenicu više, na piadastal najboljeg fudbalera u švedskoj (h)istoriji.

Anna Fribergu u Expressenu, piše da je film o Zlatanu,”najbolja slika o njemu samom koju smo ikad vidjeli". Dagens nyheter, piše da je film više od trke za golovima. Aftonbladet piše da je pričajući o svom ocu i onom što je on uradio za njega Zlatan bio uplakan.Sydsvenska kaže da je stvarni junak sinošnjeg filma zapravo Zlatanov otac Šefik koji je napokon dobio srce švedskog naroda.

Film priču vodi i kroz sobu (muzej) u posjedu oca Šefika, on pokazuje album sa svim tekstovima koje je sakupio o svom sinu. "Iz albuma sam izbacio one koji o njemu loše pišu, ovdje je samo lijepa slika i lijepa priča o mom sinu", govori Šefik na švedskom jeziku sa bosanskim britningom, samouvjeren, ponosan.
Zlatan otvara srce i otkriva tajnu vezu između sina i oca, "Poslije svake utakmice prvo telefoniram ocu, tako sam i sada kad sam oborio rekord i rekao sam, eto i to poglavlje smo zatvorili". Zlatan ide još dalje i kaže da je svaki put svjestan da ga otac gleda, da snima svaku utakmicu i zato igra što najbolje može da ga učini sretnim i da bude što ponosniji na njega".

"Fudbal je skup sport, nemaju svi novca da putuju, da ih roditelji voze na treninge. Sjećam se Berlina, trebalo je ići, otac je dao pola svoje plaće za taj put, znao sam da nema mo za račune, za hranu", svjedoči Zlatan. Priču o odlasku na treninge je opisao u knjizi, jednostavno krene, pokupi prvi bicikl koji uspije otključati i pravo na stadion... oni koji su čitli knjigu sjećaju se tih dogodovština, pa i one kad je ukrao poštarsko biciklo ili biciklo jednog od trenera.

Kao što je knjiga Zlatana Ibrahimovića više od knjige, tako je i film o njemu više od filma. To je sjajna priča o odnosu oca i sina i značaju roditelja u životima djece. Narodna poslovica kaže da posljednji idiot može naopraviti dijete, ali da bi napravili čovjeka od njega treba nam puno mudrosti, sreće, upornosti i svakao ljubavi.
Film o ljubavi oca i sina, ovog puta bosanskog useljenika u Švedsku, Šefika Ibrahimovića i njegovog planetarno popularnog sina Zlatana, svakako da otvara novo poglavlje u švedskom pamćenju, novu sliku o ulozi oca u odgoju djece i heroju i uzoru, što jeste Šefik Ibrahimović.