Luter i Orlovic

Dobrodošli na moj blog, na njemu ću pokušati naglas promišljati o inspirativnim temama i likovima iz kulture.

10.10.2014.

SJEĆANJE NA SILVANU ARMENULIĆ

Kutak rezervisan za sjajnu umjetnicu

 

10.10. 76. – 10. 10. 2014 

Godine prolaze, a Silvana i dalje neiscrpna tema, njena pjesma lijek. Izgubila je život tragično sa 36 godina.  Sa njom su poginuli i harmonikaš Jašarević i sestra Mirjana.

 

Objavljeno 09.10.2014

Autor: E. MIlić Izvor: AuraDeseti oktobar 76. godine ostat će zapisan u historiji balkanskih natroda kao dan koji je donio odlazak jedne od najvećih zvijezda na ovdašnjem umjetničkom nebu. U saobraćajnoj nesreći poginula je Silvana – Zilha Armenulić. Djevojačko Bajraktarević. Tog dana otišla je zvijezda – zvijezdama!

 U moru onih čiji se vijek trajanja mjeri u sekundama, Silvanin se evo mjeri decenijama. I vjerovatno će se mjeriti, analizirati i upoređivati vijekovima. To je sudbina besmtnih, onih kojima je ta ista sudbina namijenila odlazak u legendu.

 Njeno zlatno doba kao da nije ni malo izblijedilo ni danas, nakon 37 godina od pogibije.  Kao u sedemadestim godinama, kada su milioni pjevali i plakali uz njen božanski glas; Noćas mi srce pati, Rane moje, Nad izvorom, Da sam ptica, Ciganine, sviraj, sviraj…, i danas se slušaju i pjevaju.

 Silvana se kao umjetnica popela na sam vrh u godinama kada je sloboda tek probijala granice tadašnjih društvenih okova. Skinula je narodnu nošnju, okrenula se seksipilnom stajlingu i polako rušila tabue koje je Titovo društvo u tom trenutku imalo. Bila je kosmopolita, zlatno Titovo dijete. Bosanka, Bošnjakinja, udata za Srbina, a sve velike diskografske projekte izdavala za zagrebački Jugoton.

 Imala je i hrabosti, i snage. Atraktivna, elegantna, mudra, prelijepa, istovremeno nježna i gruba, senzualna i odvažna, ostat će upamćena kao ikona tadašnje estradne scene. Divica baršunastog glasa, kako su je zvali, nikoga nije ostavljala ravnodušnim. Fascinirala je pojavom, šarmom, glasovnim mogućnostima, kulturom… Sve je to učinilo jednom od najtraženijih, najpoželjnijih i najomiljenijih žena u Jugoslaviji. Zvali su je grješnom divom.

 Njena muzička zaostavština, možda u kvantitativnom pogledu i nije velika; dvadesetak komponovanih hitova, danas evergrina, te pedesetak sevdah pjesama i starogradskih bisera. Oprobala se i na filmskom platnu. Ostat će upamćeno da je svojim  savršenim tijelom i nezaboravnim licem nadahnula i legendarnog reditelja, publicistu i slikara Fadila Hadžića da uradi njen portret 1972. godine, koji i danas krasi njenu sobu. Fadil nije krio da je poželio da Silvanu ovjekovječi na jednom od svojih portreta.

 “Kraljica tuge i sevdaha” odnijela je u vječnost nostalgične i sjetne pjesme o nesretnim ljubavima, zavičajnoj ćežnji, rastancima… Počela je pjevati sa 16 godina u rodnom Doboju, a onda uz legendarne Ismeta Alajbegovića Šerbu, Acu Stepića, Himzu Polovinu… vinula se u estradne visine. Živjela je na četiri točka, putovala širom svijeta. Adrese stanovanja bile su Beograd, Doboj, Zagreb, Frankfurt…

 Na popularnost je čekala dosta dugo. Desetak godina. Kako se mlada udala za čuvenog tenisera sa ovih prostora i uglednog Beograđanina Radmila Armenulića i sa njim dobila kćerku, karijeru je zapostavila, a posvetila se njenom odgoju. Snimala je singl ploče, ali svojih pet minuta tek je dočekala, kada je 68/69. godinu snimila pjesmu braće Andrije i Tome Bajić Nad izvorom.

 Uslijedili su albumi, hitovi i popularnost. Ko god je čuo njene pjesme, koje je pjevala nevjerovatnom lakoćom i teško podnošljivom tugom, vidio je sliku nesretnih ljubavi, osjetio bol i tugu. Pjesme su pjevane srcem. Zato su ostale do današnj ih dana Šta će mi život, Rane moje, Ciganine Sviraj, sviraj, Dušo moja, Srce gori, Srećo moja…

 Godine prolaze, a seksipilna, atraktivna, agilna i neponovljiva Silvana – Zilha još je uvijek ono što je nekad  bila - neukroćena posebnost neobične ljepote, snažnog stava, spremna na sve rizike, ponosna, odvažna, puna kreativnih udara i iznenađenja, a u duši topla, nježna, emotivna. Bila je miljenik, junakinja milionske mladosti, a danas česta tema novih generacija, koje istražuju, dive joj se, prigrle njene pjesme.

 Nisam siguran da li je i u ovoj priči ispričana priča o legendarnoj Dobojki, slavnoj Silvani – Zilhi, koja je sahranjena u Beogradu pod imenom iz matične knjige rođenih i vjenčanih Zilha Atmenulić (Bajraktarević), uz dodatak njenog umjetničkog imena SILVANA.